A párkapcsolatok nem egyik napról a másikra szoktak elromlani. Hosszú folyamatok vezetnek el odáig, amíg egy kapcsolat már menthetetlenné válik. Van, hogy ezeket a jeleket nehéz észrevenni időben. Ha az alábbiak közül valamelyik igaz a kapcsolatodra, akkor érdemes lépni, beszélni a problémákról, esetleg segítséget kérni szakembertől, mielőtt még nagyobb lenne a baj. Ha párkapcsolatod több területen is problémás, akkor mindenképpen fontos, hogy tegyetek azért, hogy a negatív folyamatokat pozitív irányba fordítsátok.

Megszűnik a tisztelet

Ha a másikat nem látjuk értékesnek, ha degradáljuk, az egyértelmű jele, hogy gond van. Jobb esetben ez még csak gondolati szinten jelenik meg, rosszabb esetben már a kommunikációban is, mégrosszabb esetben már kifelé is fogalmaztok meg olyat, ami lenéző, degradáló a másikra nézve.

Ez sokféle módon megjelenhet, nem feltétlenül ellenséges formában. Egy alattomos formája ennek, amikor a párodról úgy gondolkodsz, mintha képtelen lenne olyan dolgokra, ami alapvető, vagy úgy beszélsz róla, úgy viselkedsz vele, mintha gyerek lenne. Ez mindenképpen arra utal, hogy lejtőre került a párkapcsolatod.

Megszűnik a szexualitás

A szexualitás fontos területe a párkapcsolatnak, összetart, örömöt ad. Ha ez teljesen megszűnik, akkor olyan, mintha az asztalnak hiányozna egy lába, instabillá válik. Természetesen vannak olyan időszakok, amikor a szexuális együttlét ritkább vagy időszakosan elmarad, ez bizonyos élethelyzetekben (pl veszélyeztetett terhesség, nehéz szülés után, betegség miatt) normális. A kérdés, hogy tágabb értelemben van-e köztetek szexualitás. Van-e vágy, vannak-e apró flörtök, érzed-e, hogy a másik számára szexuálisan vonzó vagy? Ha semmi szikra nincs, az önmagában is okoz problémát, de a legtöbbször már jele más köztetek lévő gondoknak.

Megszűnnek a szeretet gesztusok

A kapcsolatoknak a legnagyobb megpróbáltatások általában nem a látványos nehézségek, a krízisek, hanem a hétköznapok. Minden nap kapcsolódni nem könnyű, ha mindenki siet, soka dolga, sok a gondja. De ezek az apró szeretetbonbonok, apró jelzések, hogy a másik fontos számunkra és szeretnénk örömöt okozni neki rengeteg erőt is adhatnak a hétköznapokban. Ezek a kicsi, egészen vékony kis szálak képesek nagyon erős összetartóerőt képezni. Az, hogy alapvetően boldognak érezzük-e magunkat nagyban függ attól, mennyi pozitív gesztust, lelki simogatást kapunk. Ha a párkapcsolatodban ez megszűnik, az egyértelműen jele annak, hogy gond van.

Mérlegen kezdjük mérni a dolgokat

Ha szeretünk valakit, akkor nem ellenérdekű felek vagyunk, mert mindketten éppenúgy kívánjuk a másik boldogságát, mint a sajátunkat. Ha azt vesszük észre, hogy elkezdjük méregetni, hogy kinek van több szabadideje, ki költ többet vagy ki mennyi házimunkát végez, az annak a jele, hogy elégedettlenek vagyunk, úgy érezzük, hogy a másik a saját érdekét nézi. Ha valameilyen területen jelentkezik ez az elégedettlenség és a pár nem talál rá megoldást vagy esetleg a másik felet nem is érdekli, hogy a párja elégedetlen, akkor egyre erősebben és több területen fog ez jelentkezni. Ez természetes, hiszen, ha azt látom, hogy a másik nem törődik velem, akkor magamat fogom védeni. Ez viszont ahhoz vezet, hogy mindkét fél elkezdi csak a saját érdekét nézni és ebben az esetben folyamatos lesz a feszültség és a szeretetlenség érzése.

A párkapcsolatod versengés szinterévé válik együttműködés helyett

A méregetéshez hasonlóan, ha úgy érzed verseny van köztetek, ki a jobb szülő vagy ki keres többet vagy csak ki takarít szebben, az is annak a jele, hogy nem egy csapatként gondolsz magatokra. Egy csapatban örülünk, hogy mindenki másban jó és nem legyőzni akarjuk egymást, hanem kiegészítve egymást közösen nyerni. A verseny annak a jele, hogy nem közösek a célok, nem együtt dolgoztok és egymásért. Ha a párkapcsolatod örökös versengés szintere, azzal érdemes foglalkozni.

Csökken a bizalom

A bizalomról már írtam korábban, hogy mennyire sok területen fontos a párkapcsolatban. Ha valamelyik területen csökken a bizalom, az szintén jelzi, hogy valami gond van köztetek. A bizalmatlanság könnyen terjed tovább a többi területre, hiszen nagyon mélyen érint minket, ha abba nem tudunk bízni, aki a legközelebb áll hozzánk, így egy kisebb területen kialakult bizalmatlanság is vezethet a párkapcsolatod megkérdőjelezéséhez és a kapcsolat jövőjébe vetett hit meggyengüléséhez.

A párkapcsolatod a harag forrásává válik

Ha folyamatopsan dühös vagy a másikra, annak egyrészt oka van, a háttérben vannak megoldatlan problémák. Ha te úgy gondolod, hogy csak a sáros cipő, egy késés vagy más apróság miatt vagy dühös, akkor is érdemes átgondolni, hogy ha folyamatosan minden aprósággal fel tud bosszantani, akkor valójában mi van az egész mögött.

Bár úgy tűnik, hogy a párok a fogkrémes tubus tetején vagy a wc papír elhelyezésén vitatkoznak, ez valójában csak a felszín. Láttál már friss szerelmeseket vitatkozni ilyesmin? Ezek mögött a viták mögött érzések vannak, amik sokszor több, kisebb történetből tevődnek össze. Ha már mindenbe belekötünk, érdemes a mélyére ásni. Márcsak azért is, mert a folyamatos kritika, piszkálódás csak tovább ront a helyzeten.

Viták helyett folyamatos a veszekedés

A vita természetes a kapcsolatban. Sőt, olykor a veszekedés is. De ha a konfliktsokkal elakadtok, ha minden konfliktus veszekedésbe torkollik és nem haladtok a megoldás felé, akkor a kapcsolat veszélybe kerül.

Nemcsak azért, mert a konfliktusok megoldatlanok maradnak, hanem azért is, mert maguk a megioldási kísérletek válnak utána további problémává. A veszekedés destruktív és rombolja a kapcsolatot és a részvevőket is.

Ha úgy érzed, hogy valamelyik területen gondok vannak…

és szeretnél tanulni arról, hogyan kommunikálhatnátok jobban, akkor hasznos tartalmak várnak a csoportomban.

(Kattints a képre!)

Ha személyes segítségre van szükséged, kérj időpontot ingyenes konzultációra!

Megosztás: