A bizalom kulcsfontosságú a párkapcsolat szempontjából.Gyakran beszélünk arról, hogy mi okoz problémát egy kapcsolatban, milyen rossz működésmódok vannak. De ritkábban arról, hogy milyen a jó kapcsolat, honnan tudjuk, hogy jól működik egy kapcsolat.

A bizalom az egyik alap, aminek a megléte alapvető ahhoz, hogy a kapcsolat jól működjön. De amikor a bizalomról beszélünk, akkor nem feltétlenül ugyanarra gondolunk.

A bizalom egy kapcsolat számos területén megjelenik (vagy akár számos területen lehet hiányos).

Ebben a bejegyzésben a teljesség igénye nélkül arról írok, hogy milyen sok különböző terület van, ahol fontos a bizalom.

Bármit megoszthattok egymással

A bizalom egyik megjelenése,hogy bármit el tudsz mondani a párodnak. Ha bármilyen gondod meg tudod vele beszélni és bátran rábízod a titkaidat és ő is el tudja mondani neked.

Ha van olyan dolog, amit valamiért nem mersz vagy nem tudsz elmondani, akkor gondold végig van-e alapja annak, hogy félsz a reakciójától. Bár nem kell minden részletét ismernie az életednek, ha valamit azért nem mondasz el, mert tartasz attól, hogy nem tudná elfogadni, akkor érdemes végiggondolnod, hogy miért.

A bizalom akkor működik jól, ha nem kell félned sem attól, hogy nem támogat, sem rosszallástól, sem attól, hogy visszaél azzal, amit mondasz.

Bízalom egymás hűségében

A másik fontos dolog az egymás iránti bizalom részeként az egymás hűségében való hit. Bár gyakran a féltékenység a saját bizonytalanságunkról szól, de mégis sértő a partnerre és a kapcsolat egészére nézve. Ha nem bízom a partnerem hűségében, akkor lehet, hogy reális okom van erre, ami nem sok jót jelent a kapcsolat szempontjából. Ha azonban nincs valódi ok mégis féltékeny valaki, azzal megmérgezheti a kapcsolatot, hiszen a bizalmatlanság a másik őszinteségét kérdőjelezi meg, ami mindenképpen bántó. Ilyenkor fontos dolgozni a bizalom helyreállításán.

A hűség természetesen a szexuális hűségen túl azt is jelenti, hogy tudom, hogy a másik nem árul el, nem támad hátba, nem beszél ki másokkal a hátam mögött.

Bíztok egymás képességeiben és abban, hogy csapatként tudtok működni

Ha vetélkedőre mennél vagy egy bonyolult feladat végrehajtásában kellene partner őt választanád?

Úgy gondolod, hogy vele biztosan túl élnétek egy hajótörést?

Az élet folyamatosan adja az egyszerű és bonyolult feladatokat a pároknak így  nagyon fontos, hogyan tudtok feladathelyzetben együttműködni. Képesek vagytok munkamegosztásra? Tudjátok egymást segíteni konkrét dolgokban? Ha ez a terület erős egy kapcsolatban az nagyon erőssé teheti a kapcsolatot hiszen az élet megoldandó dolgok sorozata, a közös siker pedig még inkább erősíti az összetartozásotokat.

Számíthattok egymásra

Ahogyan egy jó barát, egy jó partner is ott van, ha szükséged van rá. Persze nem minden apró dologban  kell a másiktól várnunk megoldást, de a jó kapcsolatban mindkét fél mérlegelni tudja, hogy mikor van szüksége segítségre és akkor jó, ha a másikra számíthat.

számíthattok egymásra-bizalom a párkapcsolatbna

Kölcsönösen bíztok abban, hogy fontos a másiknak a ti boldogságotok is

 Valójában ez azt jelenti hiszel abban, hogy a másiknak fontos vagy. Hiszed, hogy szeret téged és hiszel abban is, hogy képes önzetlenül viselkedni a kedvedért. Ezek a dolgok, amik egy kapcsolatban azt eredményezik, hogy jól érzed magad és képes vagy a másik kedvéért önzetlennek lenni. Ha bízol abban, hogy a kedvedért megtesz dolgokat te is megteszed érte, ez a másiknak tulajdonított jó szándék nagyon sok olyan dolgot eredményez a mindennapokban, amivel boldoggá teszitek egymást. A jó kapcsolat jele, ha nem kell minden szívességet, általad elvégzett közös feladatot mérlegre tenni, nem szükséges figyelni az egyensúlyt, mert bízol a meglétében.

Nézzétek meg a témához kapcsolódó videót is:

Ahogy a fentiekből kiderül, ha nincs önbizalom, akkor a másiknak nagyon nehéz valódi bizalmat adni. Az önbizaom és párkapcsolat című írásomban írtam erről bővebben.

A másik oldalról pedig a bizalom erősítéséhez fontos, hogy vállaljunk felelősséget magunkért!

Megosztás: