fbpx
Palágyi Kata tanácsadó szakpszichológus és mediátor honlapja
A párkapcsolat működtetése

Mitől működik a párkapcsolat? – Vállalj felelősséget magadért!

Vannak olyan viselkedések, viszonyulások, amik építően hatnak a párkapcsolatokra és vannak, amik kifejezetten rombolják azt. Ebben a cikkben arról írok, hogy miért fontos a megbízhatóság, hogy mit jelent ez egy kapcsolatban és mihez vezethet ha nem így teszünk.

Mit jelent a felelősségvállalás önmagunkért?

 A felelősségvállalás azt jelenti elsősorban, hogy amit teszel, mondasz, annak belátod a következményeit. Ehhez tartozik az is, amit nem teszel vagy mondasz. Látod a saját hibáidat és törekszel azok megváltoztatására, képes vagy kommunikálni a saját szükségleteidet, határaidat, vágyaidat. Komolyan veszed a megegyezéseket, ígéreteket és a közösen kialakított szabályokat.

Bizalom

 Ide tartozik az őszinteség a másik felé, a közösen hozott döntések, ígéretek és megegyezések tiszteletbentartása. Ha a párod számíthat ezekre, akkor a kapcsolatban biztonságban fogja érezni magát. Ha ez sérül, akkor sérül az egymás iránti bizalom. Lehetnek ezek kisebb, adott területen jelentkező bizalomvesztések, például az egyeztetett időpontokkal kapcsolatban, ha az egyik fél notoriusan késik, akkor az adott területen bizalmatlanság keletkezik.

De ha több területen is megjelenik a megegyezések felrúgása, különösen, ha ezek fontosabb területek, akkor az alapvető bizalom renghet meg. A bizalom pedig egy kapcsolatban nagyon fontos alap, hiszen, ha nincs bizalom, nincs együttműködés. Együttműködés nélkül pedig semmi sem működhet. Sem a mindennapi közös teendők egyeztetése, sem a konfliktusok megoldása. Bármilyen komoly gondok vannak egy kapcsolatban, ha az alapvető bizalom megvan, ha mindkét fél úgy érzi, hogy el tudja hinni a másiknak, amit mond, ha tud bízni abban, amit ígér, ha elhiszi, hogy a másik nem csak a saját érdekét nézi, hanem az övét is, akkor van mire alapozni. Az ilyen esetekben a kapcsolat a bizalom talaján szinte mindig rendbe hozható. De ha ezek közül, akár egy is sérül, akkor nagyon nehéz a kapcsolat újjáépítése.

A bizalom egymás felé egy nagyon stabil alap lehet, ha nincs, akkor viszont minden más instabil lesz. Természetesen a bizalom is helyreállítható, de kemény munka mindkét félnek, hogy az elvesztett bizalmat újraépítsék. Sokkal könnyebb megóvni. 

Kiszámíthatóság

Azon túl, hogy a bizalomra veszélyes, ha az adott szavát valamelyik fél nem veszi komolyan, ez negatívan hat az általános biztonságérzetre is. Minden embernek szüksége van az életében kiszámítható dolgokra, amik keretet, biztos kapaszkodót adnak a mindennapokban. Megterhelő és fárasztó lenne minden területen folyamatosan új helyzetben lenni, folyamatosan döntéseket hozni. Minél több területet teszünk kiszámíthatatlanná az életünkben, annál nagyobb stressz lesz a mindennapi létezés.

Egy pár együttélésével rengeteg apró közös feladat jár, amiknek jelentős részét nem szükséges szabályozni, egyszerűen spontán , rugalmasan megoldható. De ha semmi nincs szabályozva, ha nincsenek megbeszélt munkamegosztások, akkor nagyon bonyolulttá válik az élet. Méginkább igaz ez, ha vannak megegyezések, csak azt az egyik fél nem tartja be. Ez nem azt jelenti, hogy a munkamegosztás vagy az elvárások egymás felé  kőbe vésettek kell, hogy legyenek. Csupán annyit, hogy érdemes ezekért felelősséget vállalni. Ha nem tudod elvégezni azt, amit vállaltál, az még nem kell gondot jelentsen. Lehet jelezni, segítséget kérni, újra egyeztetni, cserélni stb. Ezer megoldás lehetséges közösen. A hangsúly a felelősségvállaláson van, hogy legyél tudatában annak, amit vállaltál, amiben megegyeztetek és ne a másik vagy a külvilág hibáztatása legyen a megoldás arra, ha mégsem tudod teljesíteni az ígéreted, hanem az egyeztetés és közös megoldáskeresés.

Amikor nem sikerül állni a szavad

Minden igyekezetünk ellenére a kapcsolatban is és a megbízhatóságban is hibázunk. Ahogy az élet más területein, itt sem vagyunk tökéletesek. Nem lenne reális elvárni egymástól, hogy mindig sikerüljön minden ígéretet teljesíteni, minden feladatot időben elvégezni. A kapcsolatban fontos, hogy a másik hibáit, esendőségét is el tudjuk fogadni. Miközben vágyunk a biztonságos kiszámíthatóságra, a 100%-os bizalomra, ne felejtsük el, hogy a hiba az élet természetes velejárója, számoljunk vele ezen a területen is!

A másik oldalról viszont fontos, hogy ezért az elfogadásért cserébe önreflexió és belátás legyen! Nem a megbánás a fontos, hanem, hogy lássuk a hibánkat és megoldást keressünk rá! Természetesen nem kell minden egyes becsúszott hibára reagálni, de ha többször ismétlődik, akkor megérdemli a figyelmet, azt, hogy felelősséget vállaljunk érte!

Például, ha az a megegyezés van egy kapcsolatban, hogy az egyik fél elibtéz valamit, akkor nem érdemes különösebb problémamegoldásba bonyolódni, ha ezt egyszer elfelejti. De ha gyakran fordul elő, akkor hasznos a problémával foglalkozni. Mert azon túl, hogy bonyodalmat okoz praktikusan ez a feledékenység, még a fenti károk is keletkeznek a bizalom és a kiszámíthatóság területén.

A felelősségvállalás ebben az esetben nem azt jelenti, hogy szórj hamut a fejedre vagy kérj ezerszer bocsánatot! Azt jelenti, hogy te magad kezdeményezd a hiba elhárításával kapcsolatban a közös megoldás keresést vagy ne hárítsd el , ha a másik ezt kezdeményezi! Az ilyen jellegű problémák, mivel gyakran kicsinek tűnnek, nem vezetnek problémamegoldáshoz. A feszültség viszont folyamatosan nő, minden hiba alkalmával és rombol. Így lesz a sok kis bolhából végül egy hatalmas elefánt, ami komoly károkat tud okozni a kapcsolatban.

Hogyan lesz a bolhából elefánt?

A kisebb problémák gyakran úgy nőnek nagyra, hogy nem tartják érdemesnek őket a megbeszélésre. Egyszerűen a mindennapok sok apró feladata mellett nyűgnek tűnik ezekről beszélni. Sok pár azonban, amikor a kapcsolat válságos állapotba kerül, nem érti, hogy hogyan is jutottak ide, hogy is múlt el a bizalom vagy az együttműködés, hogyan lett folyamatos feszültség és veszekedés a kapcsolat.  Pedig ha csak néhány ilyen kis problémát folyamatosan nem oldanak meg, az végül ide vezethet. Mivel amellett, hogy folyamatosan rombolja a kapcsolatot,ha valaki nem bízhat abban, hogy a másik megcsinálja, amit ígért, hogy az életete kiszámítható, akkor előbb-utóbb kezdeményezni fogja a megoldás keresést. Rosszabb esetben nem tudja ezt megoldásorientálta tenni, csak destruktív módon kommunikál erről. A korábbi kommunikációról szóló sorozatban több ilyen kommunikációs módot is bemutattam (nem kommunikáljuk a gondolatainkat, célozgatunk, morgolódunk, kritizálunk ).

Innentől már a kommunikációs problémák is tovább rontják a helyzetet, míg az ígéretet nem teljesítő fél a megbeszéléstől való elzárkózása, a felelősség hárításával, a másik hibáztatásával tudja tovább mélyíteni az árkokat. És így el lehet jutni oda, hogy egy- két apró konfliktus teljesen aláássa a kapcsolatot. Természetesen ahogy le is vezettem, ehhez sok-sok hibát kell elkövetni mindkét oldalon a folyamat közben, de mégis azt tanácsolom, ne legyen semmi érdemtelen a megbeszélésre!

Amikor nem vagy őszinte

Ha valamelyik fél nem őszinte a másikkal egy kapcsolatban, az lehet elhallgatás, félrevezetés vagy direkt hazugság is. Ezek nagyon rombolóak lehetnek és már egy-egy alkalom is aláássa bizalmat. Ezért ezekről mindig kell beszélni. A megbánás helyett itt is fontos, hogy a felelősségvállaláson legyen a hangsúly. Ahhoz, hogy egy őszintétlenségről őszintén tudjon beszélni valaki, nagyon fontos a valódi önvizsgálat.

Ha nem tudod, hogy miért csaptad be a társad, ha nem tudod neki megígérni őszintén, hogy nem fog ilyen történni többet, akkor nagyon valószínű, hogy te sem bízol benne. Az őszinteség ugyanis leginkább bizalmon alapul. Ha valaki hazudik, akkor az gyakran arról szól, hogy nem bízik benne, hogy az adott dolgot meg fogják tudni beszélni vagy megoldást találnak rá.

Ha ez azért van,mert a hazugság olyan dologról szól, ami szintén a kapcsolat alapjait sérti, mondjuk egy megcsalásról vagy  az egymás iránt tanúsított érzésekről, akkor a hazugság valószínűleg egy komolyabb válság felszíni tünete. Ilyenkor érdemes erről az egészről összefüggéseiben beszélni és a legtöbb esetben egy ennyire kapcsolatot alapjaiban rengető gond megoldásához szüksgég van szakember segítségére is.

Ha a hazugság kisebb, önmagában a kapcsolatra nézve nem romboló, akkor egy valóban őszinte beszélgetés megoldás lehet.  Ebben az esetben is javaslom, hogy az őszintétlen fél először saját maga jöjjön tisztába vele, hogy mi volt a motivációja, mi okozott benne bizalmatlanságot , ami miatt nem merte a párjára bízni az adott információt, gondolatot.

Közös megoldáskeresés

Ez nem azt jelenti, hogy hárítsa át a felelősséget! Ha én nem vagyok őszinte az az én döntésem és felelős vagyok azért is, hogy ennek a következményeit kezeljem, megpróbáljam a másik bizalmát helyreállítani. “ A neked nem lehet igazat mondani, mert….!” pozícióból kiindulva nem lehet megoldást találni, csak tovább rombolni. De a felelősség vállalása mellett lehetséges egy együttműködő beszélgetést kialakítani, ami arról szól, hogy közösen keressük az okot, hogy miért történt, hogy iktassuk ki a hibát, hogy ez újra ne történjen meg! Ahogy bármilyen más egyeztetésnél vagy konfliktus megoldásnál itt is fontos az egyensúly, a másik szükségleteinek kölcsönös figyelembevétele. Ez azt is jelenti, hogy a saját hibát nem hárítjuk a másikra, de azt is, hogy a megoldásban mindkét félnek részt kell venni és attól, hogy a beszélgetés apropóját adó hibát az egyik követte el, még a másik félnek is bele kell tennie a munkát a megoldásba.

A bejegyzéshez kapcsolódó videó is segíthet abban, hogy a saját szerepedet a kapcsolatban tisztábban lásd!

Illetve az önreflexióról szóló videó is hasznos lehet, ha szeretnél ebben fejlődni.

Megosztás:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Cookie (Süti ) tájékoztató A Sütik feladata A sütik információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek pl. online tranzakciók igénybevételekor, így nem kell újra begépelni őket; megkönnyítik a weboldal használatát; minőségi felhasználói élményt biztosítanak, továbbá részt vesznek néhány látogatói statisztikai információ gyűjtésében. A testre szabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében. A cookie-k nem tartalmaznak olyan adatot, amely által a weboldal látogatói azonosíthatóak, azok kizárólag a felhasználó számítógépének felismerésére alkalmasak. Feltétlenül szükséges, munkamenet (session) cookie-k Ezen sütik célja, hogy a látogatók maradéktalanul és zökkenőmentesen böngészhessék a palagyikata.hu weblapot, használhassák annak funkcióit, és az ott elérhető szolgáltatásokat. Az ilyen típusú sütik érvényességi ideje a munkamenet (böngészés) befejezéséig tart, a böngésző bezárásával a sütik e fajtája automatikusan törlődik a számítógépről, illetve a böngészésre használt más eszközről. Harmadik fél által elhelyezett cookie-k A weblap alkalmazza a Google Analytics .A Google Analytics statisztikai célú szolgáltatás használatával a palagyikata.hu és aldomainjai információkat gyűjtenek azzal kapcsolatban, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalakat. Az adatot a honlap fejlesztésének és a felhasználói élmény javításának céljával használja fel. Ezen sütik szintén lejáratig a látogató számítógépén vagy böngészésre használt más eszközén, annak böngészőjében maradnak, illetve amíg a látogató nem törli őket.

Bezárás